Kraamzorg, wat houdt dat precies is?

Kraamzorg ofwel kraamhulp is de hulp voor de kraamvrouw en haar gezin door een daartoe opgeleide kraamverzorg(st)er. Deze hulp vindt plaats in de eerste acht dagen na de bevalling en soms ook al tijdens de thuisbevalling.
Na de bevalling is ze in het gezin aanwezig en rapporteert aan de verloskundige.

De belangrijkste taak van de kraamhulp is de verzorging van de moeder en de baby, het geven van voorlichting over bijvoorbeeld borstvoeding en het beantwoorden van vragen van de ouders. Daarmee brengt ze zoveel mogelijk van haar uitgebreide kennis op het gebied van babyverzorging over.

Daarnaast helpt ze het zelfvertrouwen van de nieuwe ouders te vergroten. Tenslotte is het krijgen van een kind nu eenmaal niet iets wat je dagelijks overkomt en zeker bij de eerste geboorte zijn er doorgaans veel vragen en twijfels.

Tot slot verricht de kraamhulp licht huishoudelijk werk, ontvangt ze de kraamvisite en verzorgt ze zo nodig de overige gezinsleden.

Hoe regel ik de kraamzorg?

Kraamzorg regel je zelf door je bij mij aan te melden. Aanmelding kan ook via de verloskundige of huisarts. Het advies is om dit te doen voor de 16e week van je zwangerschap.

Vergoeding kraamzorg vanuit de zorgverzekering

Kraamzorg wordt doorgaans vergoed door je zorgverzekering. Voor de details rondom de vergoeding waar je recht op hebt, kun je dus het beste je verzekering raadplegen.

Voor kraamzorg geldt veelal een eigen bijdrage. Wil je geen eigen bijdrage, dan kan je hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. De premie hiervoor varieert per verzekeraar. Op de website Independer.nl kun je de vergoedingen per verzekeraar bekijken.

Heb je nog vragen? Ik beantwoord deze graag!